Luchtige pizzabollen

Pizza Workshop

 • De Pizza Academy in De Bilt
 • Alle uitleg over “Hoe bak je een Pizza?”
 • Pizzadeeg stretchen voor een goede bodem
 • Zelf je eigen pizza beleggen

De Pizza Academy

Lees meer

De Pizza Academy

Op de Italie Beurs bij Kasteel De Haar maakten wij al eerder kennis met Nederlandse Italiaan Salvatore (instructeur) en zijn vrouw Laura. Al snel kwam het gesprek op onze mooie Clementi oven (die zijzelf privé willen aanschaffen) en hun Pizza Academy. Direct daarna waren wij met een aantal collega’s zo enthousiast, dat wij ons ter plaatse aanmelden voor een cursus Pizzabakken. En daar hebben wij echt geen spijt van. Wij raden het zelfs iedereen aan. Je leert er namelijk ongelooflijk veel van. Kennis die je anders niet zo makkelijk vergaart!

Aperol Spritz

Na een ontvangst met de populaire oranjekleurige Aperol Spritz, werden de schorten aangetrokken en de mouwen verder opgestroopt. Alles met het doel om zelf eigen Pizzadeeg te maken.

Pizzabollen

Pizzadeeg maken

Het gemalen meel ligt in een roestvrijstalen kom. Voeg er een vastgestelde hoeveelheid water aan toe. Dit is afhankelijk van het soort meel. Maar ook bijvoorbeeld de temperatuur van de handen van diegene die het Pizzadeeg mengt. Neem hier voor het mengen van het pizzameel wel voldoende de tijd. Druk tijdens de vermenging van het meel met het water het opkomende Pizzadeeg voldoende aan. Vouw het aansluitend weer.

Herhaal dit continue zodat alle losse meel uit de meelkom volledig is opgenomen in het klaar te maken Pizzadeeg. Blijf kneden en hou even een aantal minuten vol!

Pizzadeeg stretchen

Vervolgens is het deeg geopend. Je zet je handen direct onder de bovenste rand en trekt het pizzadeeg aan beide kanten open naar de zijkant. Dan draai je het pizzadeeg tegen de klok in (1 slag) en je herhaalt de eerste stap. Dit blijf je herhalen totdat de pizza een juiste vorm heeft. Probeer de binnenkant niet te dun te maken. Voorkom luchtbellen (maak ze dicht) en houdt een mooie rand aan van ongeveer 1,5 cm.

Elasticiteit van het deeg

De elasticiteit van het pizzadeeg is van groot belang bij het maken van een goede en lekkere pizza. De Een lekkere pizza begint uiteraard bij een goede basis. Echte pizzabakkers gooien het pizzadeeg in de lucht. Het gooien heeft een belangrijke functie. Het deeg wordt hierdoor niet alleen luchtig, maar ook extra dun. Dit zorgt voor een heuse smaaksensatie!

Het gooien van Pizzadeeg

Vervolgens liet Salvatore zien hoe elastisch het Pizzadeeg kan zijn. Het lukt hem zelfs om 6 keer achter elkaar in de lucht te gooien. Hoe elastischer, hoe krokanter. Aansluitend probeerden wij het ook. Op de foto zie je hoe hilarisch wij het vonden. Natuurlijk ging het hier om rubberen proef pizzabodems. Het leverde een fantastisch plaatje op.

Pizzadeeg in de lucht gooien

Beleggen van de Pizza

Less is more. Eerst wat rode pizzasaus aanbrengen door 1 grote lepel in het middel te gieten. Vervolgens met de onderkant van de lepel rechtsom rondjes te maken vanaf het midden naar buiten. Daarbij laat je de rand onaangetast. Smeer je deze wel in met tomatensaus (bijvoorbeeld van Mutti) dan rijst deze rand van het pizzadeeg niet meer in de Pizzaoven. Beleg de pizza vervolgens naar wens. Gebruik uitgelekte mozzarella (dus niet te nat) en gril de groenten zoveel mogelijk. Of snij de groenten in zeer dunne plakjes. Tip: Mozzarella-kaas kun je eenvoudig snijden met een professionele eiersnijder.

De pizzaschep

Het is belangrijk om een goede pizzaschep te gebruiken. Liefst professioneel met gaatjes erin. Daardoor valt eventueel maismeel weg zodat het ook niet verbrandt. Natuurlijk is er ook uitgelegd hoe je het pizzadeeg op de pizzaschep krijgt. Allereerst ligt er bloem onder het pizzadeeg en wordt de pizzaschep er ook mee ingeveegd.

Houd de pizzaschep schuin

Dan zet je de pizzaschep iets schuin voor de pizza. En dan losjes vanuit de pols schuif je de pizza op de pizzaschep. Soms moet je deze handeling 2 tot 3 keer herhalen. Heb vooral geen haast en houd de pizzaschep dus iets schuin. Het fijne van de pizzascheppen is dat ze van hoge kwaliteit zijn en tegelijkertijd ontzettend licht in gewicht. Dit zorgt ervoor dat er fijn mee te werken is.

Samen pizza eten pizza academy

Zelf Pizza bakken?

  -Gevonden in categorie: Pizza-ovenWis filters
 • Kleine gasoven 34
 • mini pizzaoven Clementi. Clementino houtoven 47
 • 80
 • Clementi Family Gasoven met glazendeur Inox 28
 • Clementi gold pizzaoven 30
 • 19
 • 54
 • Clementi Mida - Gas / Houtoven 15
 • Multifunctionele oven, geschikt voor binnen en buiten gebruik 17
 • Traditionele Italiaanse oven met een modern design 16
 • 32
 • Clementi Houtoven 22

Verstuur uw wishlist naar een bekende

Vul onderstaande gegevens in om deze pagina via email naar een bekende te sturen!

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google privacyverklaring en servicevoorwaarden zijn van toepassing.