Pizza maken met Clementi

 Zelf pizzadeeg maken

  • In het begin misschien witte handen en een wit gezicht
  • Gooien met de pizza-bodem heeft echt een doel
  • Goedkoop en vooral heel lekker
  • Zelf maken of toch liever kant-en-klaar?

Pizzadeeg maken

Lees meer

Pizzadeeg zelf maken

Hoe geweldig is het om zelf thuis overheerlijk pizza-deeg voor de Clementi-Pizzaoven te maken! Dat is mogelijk door als eerste een goed recept voor pizza’s te kiezen. Eenvoudig via het internet of  bijvoorbeeld uit het welbekende kookboek van de Zilveren Lepel. Pizzadeeg kun je maken van bloem of meel. Een tip voor alle pizzadeeg is: maak het deeg aan met niet teveel water! Vervolgens is het belangrijk dat goed pizzadeeg bij de voorbereiding van de Italiaanse pizza goed wordt gekneed. Dit kan natuurlijk op de ouderwetse en ambachtelijke manier met de handen. Maar voor een goede en luchtige pizzadeeg is dit best wel arbeidsintensief en bewerkelijk.

Pizzameel of Pizzabloem?

U kunt zowel met pizzameel of met pizzabloem een pizzabodem maken. Let hierbij dan wel op de bakwaarde van het bloem of meel. Want dat is nu juist voor het pizzadeeg belangrijk. Zeker als u de eerste keer de pizza in de Pizzaoven van Clementi gaat bakken. Dan is het leuk dat de gebakken pizza’s direct een succes zijn. Zorg dat er voldoende eiwitten (gluten) in het pizzadeeg aanwezig zijn, Want dan kunnen de gassen van het rijzen (gist) goed vastgehouden worden in het deeg van de pizza. Het glutenpercentage voor pizzabloem van 12 is ideaal. Lees dit dus na op de verpakking! Een teveel of een tekort aan eiwitten (glutten) is dus niet okay. Dit bemoeilijkt het uitrekken van het deeg. Het pizzadeeg wordt dan te stug. De elasticiteit van het deeg voor pizza’s staat dus voorop.

Het rijzen van een Pizzabol

Rijzen is het proces waarbij de deegbollen door het gist groot en luchtig worden. Door dit proces is het deeg uiteindelijk geschikt voor bakken.

Pizza in vuuroven Clementi

Soepel Pizzadeeg

Voor een goede pizza-bodem is rijzen essentieel want we willen dat de pizzabodem natuurlijk luchtig is. Het merk meel of bloem is voor de zelfgemaakte Pizza dus een belangrijke keuze. Daarbij dient nagedacht te worden over de rijstijd. Aan de hand van deze tijd kies je welke pizzabloem je gebruikt. Ook hangt het af of je de pizzabol laat rijzen in de koeling of op kamertemperatuur. Het type Cuoco of Superiore van CAPUTO zijn bloem- soorten die sterk zijn en ook in de koeling of kamer rijzen.

Pizzadeeg kneden

De ingrediënten doe je in een ruime kom en vervolgens meng je deze massa handmatig of met een machine met deeghaken tot een soepel deeg. Hierbij is het belangrijk het pizzadeeg 8-10 minuten door te kneden. Tenslotte: het deeg één kwartier laten rusten. Verdeel het pizzadeeg in vier dezelfde delen en maak daar bollen van. Het pizzadeeg afdekken en op kamertemperatuur laten rijzen. Het aantal gram gist bepaalt hoe lang. Namelijk 1 uur bij gebruik van 7 gram gedroogde gist. Of 4-5 uur bij gebruik van 3 gram gedroogde gist. Het pizzadeeg is nu klaar en kan belegd worden.

Pizza maken met Clementi

Gebruik maismeel

Natuurlijk is het belangrijk om deze kunst van het “pizza bakken” echt onder de knie te krijgen. En dat is wel even echt leren. Het is daarbij een verademing als je de voordelen kent van het maismeel voor pizzabollen. Niet zozeer om het als pizza-ingrediënt te gebruiken, maar juist als hulpmiddel voor het bakken van Pizza’s. Maismeel is meel gemaakt van mais. En is qua structuur heel wat grover dan fijn gemalen meel of bloem. Dit maismeel kan dus helpen bij het makkelijk manoeuvreren van de pizzabodem op de pizzalepel. Kies als eerste voor de pizzabodem dus een kunstmatige ondergrond waar het pizzadeeg niet aan of op blijft plakken. Vervolgens is het belangrijk de pizzabodem te vullen met pizzavulling. Daarbij geldt: “less is more”. Leg de uitgerekte Pizza vervolgens op een ondergrond van maismeel. Maismeel rolt en daarmee is het mogelijk de Pizza op de pizzalepel te krijgen. Ook de pizzaschep dient bloem (fijn gemalen) als ondergrond te hebben, anders kleeft de pizzabodem eraan vast. Gebruik je enkel bloem zonder maisbloem op het aanrecht dan loop je de kans dat de Pizza niet helemaal op de pizzalepel komt. Maisbloem is wel grover dus zorg dat dit zo min mogelijk zich vasthecht aan het pizzadeeg.

Kneedmachine voor pizza

Als het werk voor het maken van pizza’s wekelijks of dagelijks voorkomt, kies dan voor een machine. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de megamixer of een ander merk. En vergeet niet om ook zogenaamde kneedhaken te bestellen. Zodra het eerste pizzadeeg gekneed is, is het belangrijk om dit tot mooie bollen te vormen. Maak deze aan één kant plat. De platte kanten naar de bodem van de pizzadeeg box.

Pizzabollen

Deze bollen dienen vervolgens rustig te rijzen. Dat gebeurt in eerste instantie op een lage temperatuur, namelijk in de koelkast. Bijvoorbeeld één dag tevoren met de deksel erop (een zoge- naamde pizza-krat). Vervolgens haal je de bollen enkele uren later, voor het moment van afbakken, eruit. Inmiddels zie je dat de bollen groot genoeg zijn. Controleer gedurende de dag wel of de bollen goed rijzen. Laat het pizzakrat niet open staan omdat dit het deeg uitdroogt. De pizzabollen die rij- zen moeten dus altijd worden afgedekt. Dat kan ook door bijvoorbeeld een natte theedoek erover heen te leggen zonder dat dit het pizzadeeg raakt.

Pizzadeeg kant en klaar

Natuurlijk zijn er mogelijkheden om het pizzadeeg niet zelf te maken. En er zijn echt hele goede alternatieven. Zo kunnen wij ons voorstellen dat voor een gemiddeld Pizza- restaurant het ondoenlijk is elke pizzabodem met de hand te maken. Een goed alternatief zijn de ingevroren pizzabollen van de Hanos of Sligro. Vaak zitten er 25 tot 50 stuks in een doos. Deze laat je eenvoudig ontdooien eigenlijk op dezelfde manier zoals hierboven beschreven. Dus het rijs-proces is eigenlijk hetzelfde als het ontdooiproces. Het advies is wel om ook deze pizza-bodems in de lucht te gooien om ze krokant en luchtig te krijgen.

Dun Pizzadeeg

Natuurlijk streeft iedereen naar dun Pizzadeeg. Is het niet voor de calorieën dan wel voor het krokante resultaat van het deeg. Echter om het pizza bakken in de houtoven of gasoven goed voor elkaar te krijgen, is het wel belangrijk om het deeg niet te dun te maken. Bij te dun Pizzadeeg krijg je het deeg niet meer op de schep. Daarnaast loop je de kans dat de Pizza in de oven uiteen valt. Dat wil zeggen: de tomatensaus krijgt grip op de substantie en de vulling valt door het deeg. Er moet dus wel sprake zijn van een goede stabiele Pizzabodem. Mocht de vulling door de bodem zakken, dan is er geen paniek. Je haalt de losse delen van de beoogde pizza eruit en laat dit afkoelen. Veeg dan de restanten richting het vuur en laat de bodem in contact komen met het hout. Dan reinigt de Pizza-oven zichzelf weer. Vervolgens begin je weer opnieuw maar dan met een iets stevigere bodem. Vooral als de pizzabollen al zijn gestretcht (uitgerekt), kan dit gebeuren. Als het nog een complete bol is, bepaal je eenvoudig zelf de dikte van de Pizzabodem.

Foto album