Pizzadeeg maken

De Pizzabodem:

  • Gebruik nooit een deegroller
  • Koop Semola maismeel
  • Leeg dit maismeel in een hoopje neer
  • Leg het Pizzadeeg erover heen
  • Stretch het deeg

Pizzadeeg stretchen

Lees meer

Geen deegroller gebruiken

Vooraf behandel je natuurlijk eerst even het blad in de keuken even voor. Dat wil zeggen: met een zeef, bloem uitstrooien op een gladde, werkbare ondergrond. Denk bij een werkblad aan een natuurstenen blad of in ieder geval een ondergrond waar het pizzadeeg zo min mogelijk op hecht. Gebruik  Semola Maismeel.

Waarom Semola maismeel?

Belangrijk is dus dat je bij het maken van jouw pizzabodem Semola maismeel gebruikt. Dit voorkomt namelijk dat het deeg aan jouw vingers blijft plakken tijdens de bewerking. En vergeet niet dat het daarmee ook minder plakt aan het werkblad. De Semola maismeel is verkrijgbaar onder meerdere merknamen (De Cecco Semola, Caputo Semola en bijvoorbeeld Le 5 Stagioni Semola). Semola is feitelijk harde gemalen tarwe (di grano duro). Zorg dus altijd dat de pizzabol ook helemaal onder het maismeel zit.

Pizzabodem maken

Als eerste leg je een bergje semola maismeel neer. Eigenlijk zoals hier op de foto. Waarbij direct onder het Pizzadeeg er een bolling van het meel aanwezig is.

Stretch het Pizzadeeg

Het beste is dus te “stretchen”. Dat wil zeggen dat je het pizzadeeg uit elkaar trekt. Op die manier dat het nét niet scheurt, maar wel dun wordt. Als je op het pizzadeeg namelijk met de deegroller gaat rollen dan wordt het niet luchtig, maar dichter qua structuur. Daarnaast gooien de echte pizzabakkers de pizzabodem ook nog in de lucht. Daarmee rek je het pizzadeeg uit en wordt de pizzabodem direct ook krokanter. Eerst meer over stretchen. In het andere artikel op de website meer over pizzadeeg gooien.

Pizza-ovens, BBQ’s én Natuurstenen

In Vaassen hebben wij een grote showroom waar je alle Clementi Pizza-ovens en Barbecues kunt bekijken. Deze modellen zijn ambachtelijk met de hand gemaakt. Dit Italiaanse Assortiment vind je aan de Aalbosweg nummer 16.

Gezelligheid moet je ervaren, zien en proeven

Kom dus zeker bij ons langs. Je wordt door onze adviseurs met veel passie geholpen. En maak wellicht ook direct een combinatie-afspraak voor het bezichtigen van onze showroom van The Flagstone Company gespecialiseerd in Italiaans Natuursteen. Deze showroom is ernaast gevestigd op nummer 14.

Hoe stretch je?

Je spreidt de handen en drukt met de vingertoppen samengevoegd van bovenaan het pizzadeeg naar beneden. Hou hierbij in eerste instantie het middelste gedeelte van het deeg aan en herhaal dit nog een keer van boven naar beneden. Door deze handeling wordt de binnenkant iets platter. Hou ongeveer 1,5 cm afstand van de rand van de pizzabodem en raak de rand verder niet aan. Vervolgens druk je met jouw vingertoppen volgens hetzelfde procedé het deeg van beneden naar boven in. Ga daarbij tegelijkertijd langs zowel de linker- en rechterzijkant (linkerhand links, rechterhand rechts. Dit herhaal je nog een keer.

Pizzabodem oppakken

Ondertussen pak je de pizzabodem op en zorg je dat je opnieuw een bergje maakt. Herhaal de vorige actie nogmaals. Dan komt het verdere stretchen van het pizzadeeg aan de beurt. Aansluitend zet je twee handen direct bovenaan het pizzadeeg net onder de rand en draai je de pizza naar rechts rond op het blad. Daarbij neemt de rechterhand het voortouw en volgt de linkerhand. Ben je links dan draai je dit om. Zo verdeelt het Pizzadeeg zich mooi en wordt de pizzabodem rond van vorm. Doordat je maismeel gebruikt, heb je geen last dat het pizzadeeg blijft plakken.

Werkblad schoonhouden

Als de pizzabodem klaar is en rond, klop je vervolgens – na deze handelingen – de maismeel van je bodem. Dit gaat het makkelijkst door het pizzadeeg van de ene hand in de lucht naar de andere te laten gaan. Zorg er vervolgens voor dat je werkblad ook weer schoon is en vrij van maismeel. Dankzij het maismeel heb je nu drie grote voordelen:

  • De pizza wordt extra krokant en het maismeel neemt extra vocht op
  • Het meel zorgt ervoor dat het deeg niet plakt en makkelijker straks op de schep gaat.

Alle Clementi Pizzaovens

  • 49
  • mini pizzaoven Clementi 41
  • Kleine gasoven 26
  • 69
  • Clementi Family Gasoven met glazendeur Inox 26
  • 24
  • 9
  • Bezoek aan showroom van Clementi 18
  • Clementi Gold Pizzaoven Rood 19
  • Pizzaparty van Clementi 12
  • Piccolo Gioiello van Clementi 9
  • 6
  • 10
  • Pizza bakken in eigen Clementi pizzaoven voor buiten in de tuin 18
  • Clementi Multicooking 13
  • Clementi Pizzaoven op voetbeugel 8
  • Clementi Gasoven met gasbeschermer 7
  • Pizza Professional Tools van Clementi 20
  • Clementi set scheppen 26
  • Pizzadeeg box 12
  • Deegsnijder Pizza 4
  • Pizza Wielsnijder II copyright 450 c ovens 9
  • Beschermhoes Clementi oven 10
  • Thermometer Infrarood 2
  • pizzasteen voor de pizzaoven van Clementi 13
  • Oliegieter Clementi 8
  • Pizzahout voor de Clementi Pizzaoven 15