Pizza met olijf en tomaat

Houtoven aansteken

  • Niet teveel hout (basisregel!!)
  • Gebruik hout zonder schors
  • Denk aan de aanmaakblokjes
  • Zorg voor een lange aansteker

Pizza-oven aansteken

Lees meer

Pizza bakken in de Houtoven Clementino

1. De Pizza-0ven schoonvegen

Volg de instructies om de Pizza-oven goed schoon te maken. Hiervoor hebben wij een aparte instructie gemaakt. Kort samengevat: zorg dat het as van het Pizza bakken van de vorige keer volledig gedoofd is en veeg deze as uit de Pizza-oven voordat je de pizzaoven opnieuw gaat aansteken. Met de Pizzaborstel veeg je eenvoudig de pizzastenen schoon. Deze professionele set heeft namelijk een roestvrijstalen borstel. Door het verwijderen van de as kan dit niet meer terecht komen onder de nieuwe Pizzabodem.

2. De Pizza-oven aansteken

Om de pizzaoven aan te steken, plaats je twee stukken droog hout verticaal midden in de oven op de ijzeren vuurplaat (wordt meegeleverd). Voeg twee à drie aanmaakblokjes tussen de houtblokken toe. Leg hierna een derde en vierde stuk hout horizontaal op de twee andere blokken hout. Steek de aanmaakblokjes aan met een lange aansteker. Nogmaals: brand vanuit het midden van de oven. Daar vindt het aansteekproces plaats. Na 20-25 minuten pak je het verlengijzer om de ijzeren plaat met houtblokken naar links te verplaatsen. Vul na verbranding hout aan waar nodig, maar nooit te veel. Leg het hout liggend neer op het verlegbare ijzeren vuurplaat (staat helaas niet op het voorbeeld).

Deur voor Pizzaoven

4. Achterin de oven

Om de temperatuur te bereiken, wordt het aangeraden om het verkoolde hout te verspreiden over de gehele plaat van de oven tot de gewenste temperatuur van 300 – 350 graden bereikt is. Verplaats de blokken hout na 15-20 minuten naar de linkerkant van de Clementi oven met behulp van de ijzeren accessoire (staat niet op het voorbeeld). Veeg met de Pizza asveger het overgebleven as naar de linkerkant zodat de bodemplaat vrij is van asresten en kooltjes. De oven is nu klaar voor gebruik.

5. Pizza bakken

Als het vuur eenmaal brandt, is het slechts wachten tot de Clementi oven op temperatuur komt. Na circa 20-25 minuten is dit het geval. De oven zal dan 300 a 400 graden Celsius bereikt hebben. Plaats de Pizza in de oven met behulp van een Pizza Schep. Het beste meet je de temperatuur met een digitale temperatuurmeter. Sluit het deurtje van de oven om het bakproces te versnellen. Vergeet tussendoor niet de Pizza te draaien met de pizzaschep. Na één á twee minuten is de Pizza klaar. Houd eventueel op het laatste de Pizza kort bij het vuur. Haal de Pizza uit de oven en geniet van de kwaliteit van de Pizza-ovens van Clementi. Zodra je klaar bent met bakken, sluit je de pizzaoven met het deurtje voor de veiligheid.

6. Pizza temperatuur

Het is belangrijk om de Pizza-oven niet vol te stoppen met hout. Na de eerste 4 blokken, leg je er pas weer een houtblok op als het meeste is verbrand. Mocht deze houtgestookte Pizzaoven niet snel genoeg op temperatuur komen dan kun je de afvoer van lucht via het rookgas afvoerkanaal een heel klein beetje temperen. Zo hou je meer hitte in de Pizza-oven. Voorkom dus dat je 6 of meer blokken hout neerlegt wanneer je de pizzaoven gaat aansteken. Dat is niet te bedoeling. Zorg ervoor dat de batterijen van de digitale temperatuurmeter opgeladen zijn.

Aanmaakproces

    -Gevonden in categorie: Pizza-oven, Gas en HoutWis filters
  • Kleine gasoven 34
  • Clementi Family Gasoven met glazendeur Inox 28
  • 19
  • Clementi Mida - Gas / Houtoven 12