Hoe bak je een Pizza in de oven?

Keukenoven of Pizzaoven?

De vraag "Hoe bak je een Pizza in de oven?", komt bij ons bedrijf natuurlijk nog wel eens voor. Natuurlijk kun je een Pizza thuis in de oven bakken. De gemiddelde huishoudelijke ovens bereiken echter een beperkte temperatuur. En daardoor haal je nooit een snelle baktijd. De standaard keukenoven thuis heeft gewoonweg niet het vermogen om de Pizza's snel te bakken en dus hou je gemiddeld een baktijd van ongeveer 10 minuten aan. Dat wil zeggen bij een temperatuur van ongeveer 225 graden. Het is daarbij ook belangrijk dat je de juiste stand van de oven kiest. Denk dan eraan om het verwarmingselement onderin tezamen met de hete lucht stand aan te zetten. De hitte vanaf de onderkant zorgt dat de Pizza een bodem krijgt die krokant is. Let er wel altijd op dat de Pizza voldoende gaart.

Het belang van het beste Pizzadeeg

Voordat je aan de slag gaat met Pizza’s bakken, is het goed om een standpunt in te nemen over het Pizzadeeg. Natuurlijk maak je gemakkelijk keuzes bij de supermarkt als het gaat om standaard merken “kant en klaar deeg”. Soms zelfs in combinatie met Pizza tomatensaus. De ervaring leert dat je hiermee vrij duur uit bent. Gemiddeld kost dit een dergelijke aankoop al snel 4 euro per pakje. Terwijl het halen van kant en klare Pizzabollen bij de groothandel zoals Hanos, goedkoper is. Als je in 1 keer 25 bollen in de vriezer kwijt kunt, kom je met een gemiddelde Pizzabol op ongeveer 50 eurocent uit. Als laatste kun je het Pizzadeeg ook zelf maken. Dit kost wel tijd. Als wij de tijd ten opzichte van het plezier van Pizza bakken naast elkaar zetten, dan gaat onze voorkeur uit naar kant en klare Pizzabollen.

Pizza beleggen

Welke oven gebruik je voor Pizza’s?

Zoals wij eerder al aangaven kun je de keukenoven prima gebruiken voor Pizza’s. Echter de meeste van onze relaties krijgen in het Pizzabakken veel plezier. En dan komt de vraag: wat zijn alternatieve ovens voor het bakken van Pizza’s? De allereerste optie die wij aanraden voor binnen is de Crosti Pizzaoven. Deze oven voor Pizza’s is handzaam, klein en wordt zowel binnen als buiten gebruikt. De Crosti maakt de lekkerste Pizza’s en is verrassend goed. Een Crosti Pizzaoven koop je bij ons voor 590 euro inclusief BTW. Dit is inclusief schep en thermometer. Vervolgens zijn er nog mogelijkheden als het gaat om Italiaanse Pizzaovens. Denk daarbij aan het totale assortiment van de Clementi Pizzaovens.

Welke temperatuur voor het Pizza bakken?

De vraag “Hoe bak je een Pizza in de oven?” is dus volledig afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt. Voor een keukenoven is de beschikbare  gemiddeld temperatuur ongeveer 225 graden. Voor de Crosti is dat circa 320 graden. Met dit verschil dat de Crosti, dankzij de dikke speciale bakplaat, zeer krokante Pizza’s bakt. De bakplaat heeft namelijk de mogelijkheid het vochtgehalte te balanceren. Er is geen ander kleine mini Pizzaoven die een vergelijkbaar resultaat levert. De Pizza’s uit de Crosti zijn zeer professioneel te noemen. Door de optimale beluchting kan er geen andere oven tegen op.

Hoe lang moet de Pizza in de oven?

De Pizza bak je in een gemiddelde keukenoven ongeveer in 10 tot 12 minuten gaar afhankelijk dus van de temperatuur. In een Crosti Pizzaoven duurt het bakproces ongeveer 5 minuten en in een Clementi Family bij de opstart (na opwarming van ongeveer 25 minuten) ongeveer 5 minuten. Zodra deze Pizzaoven op temperatuur is, zijn de Pizza’s vervolgens klaar in ongeveer 90 seconden. Let wel: het makkelijkste maak je slechts telkens één Pizza tegelijk. Een andere keuze is dat je met  meerdere mensen aan de slag gaat die het voorwerk doen door de Pizza’s te beleggen. Dat wil zeggen dat één team de Pizza’s maakt en een team ander de Pizza’s afbakt. Alles is afhankelijk van de hoeveelheid mensen die op de Pizza wachten. De meest gezellige optie is om de Pizza’s  te slicen en uit te delen. Zo is het entertaining en ben je gezellig een avond bezig!

Kun je Pizza’s bakken op bakpapier?

Het is belangrijk dat de Pizzabodem voldoende ventileert en nergens door afgesloten wordt. Bakpapier kan in de Pizzaoven maar wij raden het niet aan. Bakpapier houdt overigens geen warmte vast en laat vocht niet door. Wil je krokante Pizza’s dan is de vochtregulering dus juist belangrijk. Ons advies: zorg er dus voor dat het Pizzadeeg niet op een stuk bakpapier wordt gelegd.

Hout- of gasgestookt?

Voor een hout gestookte Pizzaoven geldt dat de Pizza echt een lekkere baksmaak krijgt. Feitelijk heeft het Pizzahout toch ook zijn invloed op de smaak. Daarentegen is een gasoven makkelijker omdat je niet op het vuur hoeft te letten. Een Pizzaoven op gas heeft daarnaast een constante temperatuur. De Pizza wordt dan met een consequente temperatuur gebakken. In de houtoven zul je de Pizza dus iets meer draaien verhoudingsgewijs gezien.